Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът превантивно почна да настоява да няма платени от родители ковид тестове за училище

17 ноември 2021, 15:07 часа • 3285 прочитания

Твърдо против евентуалното въвеждане на задължение родителите да плащат ковид тестовете на децата си, за да могат да се върнат в училище - това каза омбудсманът Диана Ковачева. Става въпрос за учениците от V до XII клас.

Повод за препоръката на омбудсмана са жалби на родители и сигнали на директори във връзка със заявеното намерение на образователния министър да издаде заповед, с която, ако училищата със собствени средства осигурят тестове за учениците от V клас нагоре, да могат да ги върнат присъствено още преди МОН да предостави безплатните.

В сигналите си директори от по-малки общини алармират, че нямат такива средства, дори като реорганизират бюджетите си, а в жалбите си родителите протестират срещу идеята да плащат от джоба си, каквато информация също се появи, като подчертават, че тази мярка е несправедлива.

Диана Ковачева е категорична, че е ангажимент на властите да осигурят възможно най-бързо връщането в клас на учениците, които желаят да учат присъствено, без да се натоварват финансово родителите или училищата им.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес