Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НГДЕК се връща в ремонтираната сграда от утре, увери зам.-министърът на културата

16 февруари 2014, 19:04 часа • 51370 прочитания

Заместник-министърът на културата Васил Василев увери, че от утре, 17 февруари учебните занятия в Националната гимназия за древни езици и култури ще се проведат в ремонтираната сграда на ул. Баба, съгласно заповедта на министър Петър Стоянович.

Зам.- министър Василев посети днес сградата на училището, където през почивните дни родители и ученици почистиха основно след ремонта.

През изминалата седмица стана ясно, че директорът на училището Мариела Папазова е обжалвала заповедта на министър Стоянович, като се пусна слух, че това спира изпълнението й.

От ВАС потвърдиха за Mediapool, че жалбата е постъпила при тях. Тя все още не е разпределена, мотивите в нея не са разглеждани, но подаването на жалбата няма никакви последици за заповедта на Стоянович.

В петък, 14 февруари, директорът на училището Мариела Папазова издаде своя заповед, според която учебният процес в понеделник ще продължи в опасната сграда на 13 ОУ. Като мотив е посочена проверка от РЗИ.

От разговор на родители с директора на РЗИ, проведен около 11 часа на 14 февруари, категорично става ясно, че подобно становище не е подписвано.

Малко след това, по информация на родителя, който го е чул и видял, минути по-късно в сградата на РЗИ е влязъл служител на гимназията, който в телефонен разговор е търсил определено лице.

„Няма да се учудя ако същото лице е подписало мерки за изпълнение, относно ремонтираната сграда на ул. Баба“, коментира родителят пред Actualno.com.

Факт е, че РЗИ са взели становище за състоянието на ремонтираната сграда още със съставянето на Акт обр. 16 - протокола за установяване годността за ползване на строежа още в края на 2013 г. Представител на РЗИ е участвал в Държавната приемателна комисия, назначена от началника на ДНСК. От същия период е издадено и Разрешение за ползване на сградата, прието от г-жа Папазова.

Освен това директорът на гимназията настани децата в сградата на 13 ОУ без необходимото становище от РЗИ.

След изрично питане от страна на родители на ученици от НГДЕК, отправено към министерство на културата от ведомството потвърдиха връщането на  гимназията на ул. Баба със следния мейл:

„Към момента Министерство на културата е предприело действия, позволяващи учебния процес да се осъществи в основната сграда на НГДЕК, на ул. „Баба” 16, считано от 17.02.2014 г.“

Факт, е че в момента много от децата са подложени на натиск от страна на ръководството на училището, въпреки че и.д. Мариела Папазова вече е санкционарана в това отношение.

Припомняме, че в края на януари възникна спор между учител, привърженик на оставането на училището в опасната сграда на 13 ОУ и ученик в гимназията, когато преподавател влезе в час да чете декларация в час. Ученикът изразил несъгласие с преподавателя си бе предложен за наказание.

След проверка на РИО ученикът бе напълно оневинен.

Становището на РИО показва, че „проведените в хода на проверката разговори с учителя и директора на гимназията Мариела Папазова са дадени препоръка във връзка с подобряване на взаимоотношенията учител-ученици.

На директора, която е допуснала учители да извършват по време на учебния процес действия, извън регламентираната по чл. 123 ал.2 и  чл. 128 от ППЗНПЗ е издадена заповед за изпълнение на предписания със задължителен характер.

 

Вижте по-подробно Техническия паспорт на 13 ОУ тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес