Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неотложно необходимите за Националната художествена академия пари са доста

20 декември 2019, 08:00 часа • 3626 прочитания

Около 600 000 лв. не достигат на Националната художествена академия за заплати и други неотложни разходи. Засега преподавателите са получили единствено аванс за ноември, стипендиите на студентите обаче са изплатени. Това съобщи ректорът в оставка проф. Николай Драчев, който представи новия учебен корпус на академията. Модерната сграда е построена с близо 3 млн. лв. по Оперативната програма “Региони в растеж”, предаде в. "24 часа".

Именно заради липсата на заплати вече тече протест на преподаватели - от над седмица. Ректорът на учебното заведение подаде оставка,  след като стана ясно, че Художествената академия е изправена пред опасността да фалира. В момента тече пореден одит на Министерството на образованието и науката. От Студентския съвет на НХА пък уточниха, че студентите са си получили стипендиите за успех, но предстои да бъдат изплатени и парите им за значими студентски постижения.

"260 000 лв. трябват за заплати за декември, в ателиетата за реставрацията сме спрели водата, защото има течове. Вертикалните щрангове в студентските общежития са от 50-60 години, непрекъснато има аварии. Реално, ако не бяхме плащали тези неща, трябваше да спрем учебния процес през септември”, коментира проф. Драчев.

Според него се тиражират информации, които са неверни, недоброжелателни и уронват имиджа на академията.

"Лошата държава" не може да се меси в свещената академична автономия. Те имат пълното право и отговорност да се разпореждат със средствата както решат. Това, което се е случило, е да извършат разплащания по капиталови разходи, преди да са платили заплати и стипендии - нещо, което не е в съответствие с регламентираните приоритети; доколкото разбрах, са отклонили и целеви средства". Така министърът на образованието Красимир Вълчев коментира проблема с липсата на пари преди седмица. Група от академичния съвет на Художествената академия и вчера беше на среща с него.

Днес, 20 декември, в 17:00 часа изтича срокът за подаване на кандидатури за нов ректор. Засега е ясен кандидат е само скулпторът проф. Велислав Минеков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес