Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е утвърдено: Децата на изцяло ваксинирани срещу коронавирус родители се връщат в училище без тестване

04 ноември 2021, 08:30 часа • 7267 прочитания

Създаваме безопасна среда и учениците могат да учат присъствено. На първо място са учениците от I до IV клас. Това заяви д-р Александър Златанов, зам.-здравен министър, който обаче заговори противоречиво – кога точно ще се връщат деца, като първо той каза 8 ноември, а образователният министър посочи 10 ноември, както после обясни как безплатните тестове за коронавирус вече дошли, но веднага добави „до края на седмицата”.

Когато и двамата родители са ваксинирани изцяло (по две дози или еднодозовата "Янсен") срещу коронавирус, децата не подлежат на тестване , изрично каза д-р Златанов. От думите му излезе, че такива неща се обсъждат и вписват в нормативен акт, но че всъщност още не са вписани в официална заповед. А малко по-късно образователният министър заговори за преболедувалите ученици - КАКВО ТОЧНО, НАУЧЕТЕ ТУК! Всичко това идва при слухове за явна липса на комуникация между здравното и образователното министерство - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК! Златанов каза и друго – при децата със специални образователни потребности присъствено ще учат до 5 души, да има дистанция и проветряване.

При какви условия ще се връщат ученици в училище – ПРИПОМНЕТЕ СИ ЗАПОВЕДТА на здравния министър д-р Стойчо Кацаров! Но Златанов поясни, че ще се гледа заболеваемостта на общински принцип, "даже на училище" – т.е. зависи колко е заболеваемостта в дадена община. Ако е повече от 500 на 100 000 души, задължително има тестване за присъствено обучение.

Попитан дали тестовете ще отчитат, когато няма видими симптоми на коронавирус, зам.-здравният министър отговори, че тестовете „улавят” зараза дори в самото начало, когато още няма симптоми.

На директен въпрос на bTV дали здравното министерство (МЗ) го е страх от локдаун, д-р Златанов отрече и призова хората да вярват на МЗ, защото всяко решение се взема експертно. Решения вземаме не на база един или два гласа, уточни той. Докато епидемията е в подем, зеленият сертификат и тестването ще останат в сила – като се успокоят нещата, няма да е така, каза още зам.-здравният министър, без да се ангажира с числа. Според служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров зеленият сертификат ще отпадне при заболеваемост от под 100 на 100 000 души т.е. т.нар зелена зона.

Някъде около 55% са ваксинираните срещу коронавирус учители в страната, посочи д-р Златанов. Засега не предвиждаме локдаун за неваксинираните хора на 60 и над 60-годишна възраст, но е възможно, добави зам.-здравният министър. А кога може да стане - когато "общата преценка на ситуацията изиска това".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес