Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наясно ли са 100 интелектуалци защо подкрепят оставане на НГДЕК в 13-то ОУ?

13 февруари 2014, 14:28 часа • 57600 прочитания

Месеци наред след като родители се опитват да убедят обществото, че сградата на 13 ОУ, която приюти временно учениците от Националната гимназия за древни езици и култури, е опасна, вече е налице най-голямото доказателство за това твърдение.

Техническият паспорт на сградата (изготвен от ВМЛ-Консулт ЕООД през ноември 2012 година), с който Actualno.com се сдоби, е доста красноречив.

Вчера стана ясно, че 100 интелектуалци са подписали отворено писмо срещу заповедта на министъра на културата Петър Стоянович за връщане на НГДЕК в кв. "Модерно предградие". Сред имената на подписалите виждаме Алек Попов, Юрий Дачев, Георги Тенев, професорите Богдан Богданов, Анна-Мария Тотоманова, оперната прима Александрина Пендачанска, театралните режисьори Явор Гърдев, Александър Морфов, Бина Харалампиева, художниците Светлин Русев и Андрей Даниел, журналистите Кирил Вълчев, Андрей Захариев, Иван Кулеков, Горан Благоев и Тони Николов, поетът Ани Илков, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мари Врина-Николов, актьорите Михаил Билалов и Диана Добрева, филмовата продуцентка Мартичка Божилова, адвокат Йорданка Бекирска, както и политици като Борислав Цеков, Мартин Захариев, Корнелия Нинова и Ваня Добрева - все възпитаници на гимназията.

Дали интелектуалният елит на България действително е искал да подпише оставането на 500 деца именно в сградата на 13-то ОУ, чийто технически паспорт предоставяме на вашето внимание?

Ето някои от основните моменти, касаещи състоянието на сградата по Техническия й паспорт.

"Състоянието на училищната сграда ... не удовлетворява напълно изискванията на чл. 169 по отношение на съществените изисквания за безопасна експлоатация и опазване здравето и живота на хората. Настъпили са някои повреди в елементите на конструкцията на сградата...."

"Всички инсталации са компрометирани, в резултат на което водите от масовите течове от водопроводната и канална инсталации изтичат в основните на сградата  и мокрят земната основа, в която са фундирани, както и сутеренните стени.

Недопустими пукнатини и деформации е претърпяла преградна стена с дебелина 25 см на първи етаж в кухненския блок в източно крило. Тя е фундирана върху плитка ивична основа. В резултат от значително пропадане на земната основа в този участък стената е компрометирана."

"Настилката от двете й страни е пропаднала с около 15 см. Деформационните фуги не изпълняват качествено преназначението си да компенсират нормалните и допустими деформации от работата на носещата конструкция – те са с напуквания и опадала мазилка..."

"Прозорците са в ужасно и недопустимо състояние, без каквито и да е технически характеристики. Те са неотваряеми, с липсващ обков при повечето крила, затворени и заковани посредством пирони, амортизирана дограма. Изпочупена."

"Като цяло сградата на училището е неподдържана, рушаща се и с нефункциониращи инсталации. Сградата е в експлоатация от много години, без да е извършван сериозен, основен ремонт. Настъпили са повреди и разрушения в елементите на конструкцията на сградата.."

"...водопроводната мрежа е амортизирана с напреднала корозия по тръбите. Съществува реален риск от аварии".

"Канализационната инсталация е от каменови и чугунени тръби, не е подменяна от построяването на училището, често аварира."

"Водосточните тръби са прекъснати и дъждовната вода се излива по фасадите и в основите, което създава както санитарно-хигиенни проблеми, така и увреждане на конструкцията."

"Неефективната осветителна инсталация не осигурява нормената осветеност в помещенията в сградата."

"Осветителната и силовата инсталации не отговорят на съвременните нормативи и са амортизирани. Съществува реален риск от аварии. Не е извършван ремонт от построяването на училището."

"Сградата не отговаря напълно на изискваният на Наредба №Iз-1971/29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар."

"Занемареното състояние на двора, компрометираните настилки крият опасности и рискове за здравето на учениците."

Според експертите на компанията за нормализиране на състоянието на сградата на 13-то ОУ е трябвало да се направи следното:

"Сроковете за извършване на основни ремонти по отделните конструкции и елементи на строежа – до края на 2011 г."

"Срокове за извършване на текущи ремонти по отделните конструкции и елементи на строежа: Конструкции до септември 2013 г."

До момента единствената ремонтна дейност, извършена в сградата на 13 ОУ, е пребоядисването на физкултурния салон на училището.

Припомняме, че на 10 февруари министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, с която нарежда от 17 февруари 2014 г. учебният процес в НГДЕК да се провежда в ремонтираната с европейски средства сграда в кв. "Модерно предградие".

Вчера, 12 февруари, г-жа Юлиана Методиева, майка на преподавателя по латински език от НГДЕК Марта Методиева, обяви, че лично тя е събрала подписите на 100 български интелектуалци за оставането на гимназията в сградата на 13 ОУ. Пред Actualno.com тя уточни, че с никого от тях не е коментирала състоянието на сградата, защото "не е акцент" по случая.

В обществото се тиражира слух, че в ремонтираната сграда на ул. "Баба" 16 има азбест. От Министерство на културата категорично отрекоха тази информация.

Вижте по-подробно Техническия паспорт тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес