Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МРРБ няма правомощията да спаси парк „Бедечка“

09 септември 2016, 20:15 часа • 1112 прочитания

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не разполага с правомощия да налага мораториум върху строителството по Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да отменя или да спира действието на решения на общинските съвети и на заповеди на кметове на общини, с които са одобрени устройствени планове.

Прилагането на действащ устройствен план, съгласно чл. 135, ал. 6 от ЗУТ, се спира с издаване на мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на действащия план от кмета на общината. Това съобщават от пресцентъра на МРРБ.

„Съгласно чл. 86 от Конституцията на Република България Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения, като законите и решенията са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите. Това право на Народното събрание включва приемането на решения за налагане на мораториуми за застрояване върху определени територии, които може да бъдат и въз основа на гражданска инициатива, осъществена по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление“, допълват от пресцентъра на Министерството.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес