Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН се зае да проверява избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет в СУ

11 юли 2023, 10:57 часа • 2182 прочитания

Министърът на образованието Галин Цоков разпореди незабавна проверка на процедурата за избор на декан на Медицинския факултет към Софийския университет, съобщиха от МОН на 11 юли. Този ход е предприет във връзка с постъпил сигнал към министъра.

Става въпрос за спорния избор на бившия директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов за декан на факултета. Кандидатурата му беше одобрена на 23 юни от Общото събрание на факултета с 51 гласа "за", 9 гласа "против" и 20 "въздържал се".

ОЩЕ: Директорът с луксозен апартамент в болница "Лозенец" стана декан на Медицинския факултет в СУ

Името на Спасов е свързвано с редица скандали - последният е случаят с луксозния таен апартамент в болница "Лозенец". За него стана ясно от разследване на Нова телевизия, което разкри, че в университетското лечебно заведение съществува частен апартамент от 500 кв.м., обзаведен с кухня, работен кабинет, джакузи, сауна и луксозно оборудване. Помещението е било изградено, докато Спасов е ръководил болницата. Той обаче отрече да са влагани средства на болницата и университета и каза, че луксозният апартамент представлява "кабинет с помощни помещения".

ОЩЕ: Тайният апартамент: какво крият в болница "Лозенец"

Името на Спасов беше замесено и в скандала с незаконните трансплантации в болница "Лозенец", разкрити по времето на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Именно той уволни проф. Любомир Спасов през 2021 г., след като професорът беше директор на бившата правителствена болница от 1998 г.

"Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата. МОН очаква и становището на Контролния съвет на Университета, който също е сезиран", съобщиха от Министерството на образованието относно проверката на процедурата за избор на Спасов за декан.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес