Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева плаща 11.1 млн. лв. за съкратените 4500 учители

08 август 2016, 15:05 часа • 3199 прочитания

11.1 млн. лв. струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители.

Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа в края на месец август.

Вносител на постановлението е вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

Проектът на постановление предвижда правителството да одобри допълнителни трансфери в размер на 14 143 735 лв., които ще бъдат платени на общините за финансиране на “Оптимизация на училищната мрежа”, “Осигуряване на съвременна образователна среда и “Без свободен час в училище”. Парите са за сметка на бюджетната програма на МОН “Осигуряване на качеството в системата на предучилищното и училищно образование” за 2016 г., пише БГНЕС.

Най-голям дял от парите, които общините ще получат – 11.1 млн. лв. са за “Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития”. С тях ще бъдат обезщетенията по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г. “По модула се предоставят допълнителни средства за изплащане на обезщетения на персонала при намаляване на числеността му поради промяна в структурата и състава му, както и обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание”, пише още в документацията.

2 342 908 лв. ще получат общините и за “обезпечаване на училищата с уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи, необходими за провеждане на практически дейности по учебния предмет човекът и природата в V-ти клас.

677 984 лв. МОН ще плати за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа учители в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г.

Припомняме, че заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември. Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 000 учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.

По-рано от МОН обявиха, че не виждат опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година.

Това увери заместник-министърът на образованието Диян Стаматов по повод информацията на Агенцията по заетостта, че към момента има близо 1400 свободни работни места за учители. Юли и август са месеците, в които се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов.

"Това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. Обикновено никога учебната година не започва без учители. Не считам, че тази година повече са свободните работни места от всяка предходна", допълни той, цитиран от БНР.

От Агенцията по заетостта обаче оповестиха друга информация, според която през юли миналата година свободните работни места в образованието са били малко над 850. За решаване на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес