Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КТ "Подкрепа" иска отмяна на държавното финансиране за частните училища

28 септември 2015, 17:10 часа • 4631 прочитания

Депутатите да преразгледат решението си частните училища да се финансират с публични средства, настоява КТ "Подкрепа" в декларация до президента, премиера и парламентарно представените партии.

Според синдиката в противен случай президентът трябва да наложи вето на закона, предаде БНР.

В декларацията се казва още, че трябва да се решат "реалните и дългогодишни проблеми на българското училище като равен достъп до образование, достойно заплащане на учителите и възстановяване на доверието към училището".

От КТ "Подкрепа" подлагат на съмнение твърдението на законодателя, че се прилага принципът "парите следват ученика".

"Според текста на чл. 299 от законопроекта таксите се договарят между частното учебно заведение и родителя. Не е предвиден никакъв механизъм, чрез който получената от държавния бюджет субсидия да бъде приспадната от таксите и няма гаранция с колко и дали изобщо разходите на родителите на децата, посещаващи частни заведения, ще бъдат намалени", посочват от синдиката.

Според КТ "Подкрепа" тезата, че до момента държавата дискриминира децата от частните училища и детски градини, е неразбираема.

"Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно такова, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор", категорични са от синдиката.

В декларацията се посочва още, че с тази мярка Законът не адресира нито един от наболелите проблеми на националната образователна система, като недостигът на учители и унизителното заплащане на учителския труд, драматичното състояние на материалната база в голямата част от държавните и общинските учебни заведения, растящата функционална неграмотност, която е резултат от социално-икономическите затруднения в семействата на учениците и растящите неравенства и др.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес