Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казусът с НПМГ и "Възраждане": Отсъствия стоят зад "двойката", не Истанбулската конвенция

24 октомври 2024, 16:13 часа • 2620 прочитания

Деветокласникът от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, чиято двойка по география беше използвана от „Възраждане“ в предизборната им кампания с акцент върху Истанбулската конвенция, е пропуснал над 25% от часовете през втория срок на миналата учебна година. Това е възпрепятствало образуването на срочна оценка, респективно годишна, посочва в отговор на парламентарен въпрос служебният образователен министър проф. Галин Цоков.

Още: Двойка в НПМГ се превърна в държавен въпрос - заради "Възраждане"

Казусът

Синът на г-жа Ани Кирилова, който е в 9. клас, получава двойка. Защо – тук версиите са различни. В официалната позиция на НПМГ, където е публикувана и хронология на казуса, пише, че учителят по география възложил самостоятелна работа по желание относно Конвенцията на Съвета за Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция) и да съставят мнение дали конвенцията е заплаха за традиционното българско семейство, като я защитят пред класа. От общо 7 ученици, които изпълняват доброволната задача, 5 са против конвенцията и защитават позициите си. Всичките получават оценка 6. А синът на г-жа Кирилова получава оценка 2 за самостоятелна задача, която е възложена от учителя за изпълнение в клас. Можел да опита да поправи тази оценка със задачата за Истанбулската конвенция, но не го е сторил. Имало и още една самостоятелна работа по желание – за религиите в света, но ученикът не искал да се включи и там, така пропуснал втори шанс да си поправи оценката.

Още: Джендър идеологията на "Възраждане": За няколко процента на изборите, смята варненски учител

Съгласно версията на НПМГ – през първия учебен срок на миналата година ученикът не е взел участие в нито една самостоятелна задача по желание и на 10 януари, когато учителят е поискал да го изпита, отказал и искал да бъде изпитан в друг час. Преподавателят не се съгласил – не може учениците да поставят условия кога да бъдат изпитвани. Така двойката става официална оценка. Майката на ученика се жалва пред директора, РУО и МОН – ресорният зам.-директор отива в час, предпоследен за срока и посветен на проверка и контрол на знанията на учениците. Докато избира кого да изпита, учителят пита дали някой е пропуснат, но ученикът, чиято майка се оплаква, не реагира, а в последния за срока час ученикът не е в час и оценката 2 става срочна.

В депутатския въпрос от "Възраждане" до образователния министър Галин Цоков обаче версията е различна – оценката 2 била заради задачата за Истанбулската конвенция (бел. ред. - Истанбулската конвенция е изписана като Истамбулска конвенция), а учителят бил казал, че изпълнилите задачата "ще получат отлична оценка". На последващ тест (след задачата, не преди нея), ученикът дал верни отговори на зададените въпроси, но бил оценен със "Слаб 2".

Още: Истанбулската конвенция изяде домашното на сина ми

Депутатът от "Възраждане" Георги Хрисимиров пита проф. Цоков какво прави МОН по казуса и не е ли това пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация, която вече е забранена със закон, но от август 2024 г.: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ). Също така има въпрос защо учителят е продължил да преподава на ученика след "конфликт на интереси". От "Възраждане" са недоволни, че той ще повтаря 9. клас заради случилото се.

Снимка: БГНЕС

Отговорът на МОН: ученикът пропускал часове, ще се явява на изпит

Министърът отговаря на 21 октомври, че в МОН неколкократно са постъпвали сигнали, писма и жалби от родителя на деветокласника, а РУО – София-град е извършило съответните проверки.

На писмо от родителя с искане за извършване на проверка за работата в часовете по география и икономика е отговорено със съответната проверка на РУО, която не констатира нарушения, съобщава Цоков. Доклад с резултатите от проверката е регистриран в системата на МОН.

На сигнал от родителя относно твърдения за психически тормоз на ученика, уронване на престижа на родител, нарушен Етичен кодекс на НПМГ, нарушен Механизъм за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование с писмо от МОН е изискано от директора на НПМГ да предприеме действия по компетентност. Той, от своя страна, е назначил комисия за установяване на фактите и обстоятелствата по сигнала. Проведено е заседание на Етичната комисия, както и разговор с родителите на останалите ученици в класа, казват от МОН.

Още: Под чадъра на закона: Тормоз срещу учители заради "джендър идеологията"

Що се отнася до писмо на недоволния родител относно оформяне на годишна оценка по география и икономика – също е извършена проверка от РУО и докладът е представен пред министерството. От него става ясно, че са регистрирани над 25% отсъствия от часовете по предмета за втория учебен срок – така не може да се формира срочна оценка, съгласно Наредба №11 от 1 септември 2016 г. В такива случаи съответният ученик полага изпит за определяне на срочна оценка. Към доклада на РУО е приобщен и докладът на директора на училището относно организиране и провеждане на изпитите за формиране на срочна оценка (два) и един за формиране на годишна оценка. От РУО са изказали предписание за организиране и провеждане на нов изпит за формиране на годишна оценка. „На ученика е определена нова дата за изпит, съобразена с ангажиментите му“, посочва проф. Цоков.

Изпит за оформяне на годишна оценка е имало на 9 септември, а също и поправителни – на 11, 13 и 30 септември, става ясно от отговора на министъра. И тук от родителя има молба, а РУО пак ще прави проверка.

Относно въпросите на депутата от „Възраждане“ за пропаганда на нетрадиционна сексуалност в училище проф. Цоков отвръща, че органът за управление и контрол е директорът. И цитира Наредба №4 от 20 април 2017 г. относно смяната на учители – там са регламентирани възможните причини за промени в разпределението на преподавателската работа след началото на учебната година. Със заповед от 10 октомври е назначена „нарочна проверка“ на министъра, която се извършва от експерти в МОН, допълва той.

Още: Костадин Костадинов отказа да се извини на Мария Цънцарова в национален ефир

*Заглавната снимка е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес