Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жандармерията раздели на две протеста, Ректората остава окупиран

12 ноември 2013, 22:40 часа • 41246 прочитания

Жандармерията окончателно успя да раздели протестиращите и да разчисти пространството около Народното събрание.

Силите на реда изтласкаха две големи групи демонстранти – едната пред сградата на БАН, а другата пред централния вход на Софийския университет. До големи сблъсъци не се стигна, но жандармеристите на няколко пъти опитаха да издърпат хора от множеството. Зад кордона вървеше камионетка. Водното оръдие, което също беше разположено до парламента, не е използвано досега.

При изтикването имаше замеряне на полицаите с бомбички и с минерална вода. На няколко пъти демонстрантите спираха и вдигаха ръце, показвайки, че нямат враждебни намерения, но жандармерията продължи с изтикването докато не установи голям празен периметър около сградата на парламента.

Някои от протестиращите се разотидоха, като казваха, че нямат нищо против полицията да ги изпрати до вкъщи и че утре пак ще дойдат повече и по-многобройни.

Междувременно пред Агенция „Фокус” Станислав Касчийски, представител на „Ранобудните студенти”, заяви, че окупацията на Ректората продължава. С оглед на кампанията по кандидатстване за стипендии, международни проекти и други дейности администрацията на СУ ще бъде допусната, пишат "Ранобудните студенти" във Facebook.

Днес се появи информация, че тя може да бъде прекратена утре.  Затова студентите се събраха в аула 272, за да решат какво да правят. Ивайло Динев, едно от лицата на студентите-окупатори, заяви по-рано, че от утре ще има много студенти, които тряба да подават документи за стипендии и няма да е добре сградата на Ректората да остане изцяло блокирана.

Сега "Ранобудните студенти" обсъждат и действията си за утре. Тогава пак има заседание на Народното събрание, на което ще се обсъжда държавния бюджет за 2014 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес