Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Игнатов с умозаключение: Образованието е приключение

17 септември 2012, 09:31 часа • 7098 прочитания

Ще има увеличение на средствата за образование. Когато се приеме законът за държавния бюджет, тогава може да кажем с колко могат да се увеличат парите за образование.

Това заяви пред БНТ министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

От 1 януари парите за образование трябва да нараснат. С едно увеличение от 80 максимум 100 милиона, системата ще се справи блестящо, посочи ориентировъчно той.

"2009 г. беше разтърсваща за нашата система, защото загубихме 200 милиона заради съкращенията и кризата, но моят екип си извоюва тогава 500 милиона европейски средства", заяви Игнатов.

Той коментира и исканията на синдикатите минималната работна заплата на учителите да се увеличи на 500 евро.

"Това е възможно след няколко години. Не може да поискам всичко за образованието, образованието е на трето място в нашата страна, след социални пенсии и здравеопазване", каза министърът.

За критиките за шестобалната система Игнатов каза, че засега тя върши работа. Винаги представителите на науката за оценяването имат критики към шестобалната система. Игнатов коментира и исканията за оценки за поведението, по които няма консенсус. По-добре да се работи за преодоляване на проблемите в поведението на ученика, каза той.

"Убеден съм, че никой не иска да бламира закона за училищното и предучилищното образование", каза Игнатов. 

За поп фолк тетрадките Игнатов каза, че това е синдром на лошо планирана пазарна стратегия.

"Тези тетрадки могат да се купуват масово, но това са еднократни ползи, посочи той. Това, което ние направихме е - разпоредихме на директорите на училищата, да бъде сведено до знанието на всички родители, че тетрадки с такива разголени тела не са добре дошли в училище. Нямаме инструмент това да го забраним, единственият начин е с метода на убеждението, каза министърът на образованието.

"Аз, като видях това лято хората как се развълнуваха за Ботев и Левски, мисля, че в скоро време ще преобладават по тетрадките образите на Ботев, Левски и Паисий. Образованието е приключение. Учениците трябва да се подготвят за нещо друго, че като завършват училището, те ще учат до края на живота си", каза още Сергей Игнатов.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес