Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо родители на деца от НГДЕК смятат сградата на 13 ОУ за опасна

05 ноември 2013, 11:12 часа • 151190 прочитания

Ето в какви условия учат децата от Националната гимназия по древни езици и култури, която в момента се помещава в сградата на бившето 13 ОУ до Женския пазар.

Ученици споделят, че всяка сутрин по коридорите има паднала мазилка.

 

Този счупен прозорец в една от класните стаи още не е сменен.

 

Припомняме, че училището е разтърсено от скандал, след като се разбра, че децата остават в полуразрушената и опасна сграда, при положение, че ремонтът на ул. "Баба", където се помещава училището досега, е приключил.

На 31 октомври директорът на НГДЕК Мариела Папазова та въпрос дали според нея е уместно децата да учат в подобни, опасни условия, г-жа Папазова отговори: „Защо смятате, че е опасна след като има разрешение?“. Според нея по-важно е местоположението на училището, тъй като то се намира в центъра на града и е в близост до Софийския университет, откъдето идват преподаватели за часовете.

Ето и отговорът на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В документа е отбелязано, че „при проверка, направена в отсъствие на Директора на гимназията, са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност от режимен и организационен характер.” Т.е. до 9 октомври в сградата не е имало условия за провеждане на занятия, а до момента не е ясно дали са предприети мерки, свързани с препоръките от Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Ученици сигнализираха, че в момента „тече крайно некоректна кампания, включваща събирането на подписи в подкрепа на оставането в 13-то, по време на учебните часове!”

Вчера, 4 ноември, учениците не учиха първите два часа, тъй като г-жа Папазова беше събрала учителите и 10-на деца, които да опънат транспарант в двора на училището, като отговор на срещата на родителите, които стояха на тротоара срешу училището и без да „вадят” децата си от часовете.

Много от родителите са възмутени от въвличането на учениците в конфликта и са притеснени как това ще се отрази на учебния процес и отношението към децата им.

В края на миналата седмица министърът на културата Петър Стоянович призна, че е наясно, че държавата влиза в нарушение за НГДЕК. При неспазване на изискването за ползване по предназначение на ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ” в столичния квартал "Модерно предградие” (ул. „Баба” 16) като място за обучение на нейни ученици, Министерството на културата ще връща средствата за извършената с европейски средства реновация на сградата, ще търпи санкции от МРРБ, както и от Сметната палата за неправилно разходване на финансови средства.

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес