Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви са резултатите от матурите при десетокласниците

26 юни 2024, 10:25 часа • 6368 прочитания

На Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература десетокласниците са постигнали средно 49.4 точки, а по математика - 33.1. Служебният министър на образованието Галин Цоков обяви, че резултатите са измерими с миналата година. Миналата година средният брой точки е бил по - висок. За сравнение по БЕЛ беше 49.44, а по математика - 34.5.

Максималният брой точки, както всяко година от изпитите е 100. Анализът показва, че с около 20% се увеличават десетокласниците, които са получили 100 точки на изпита по математика в сравнение с миналата година. По български език и литература пълен брой точки има само един ученик. Един десетокласник е получил по 100 т. и на двата изпита.

Припомняме, че над 52 000 ученици се явиха на Национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика тази година.

Още: Вижте оценките от външното оценяване на 10. клас за 2024 г.

Не се обръща достатъчно внимание в часовете по практически теми

Министър Цоков подчерта, че едва една четвърт от учениците са се справили със задачите, свързани с финансовата грамотност, на изпита по математика. Според него не се обръща достатъчно внимание в часовете по практически теми. „Задачата е да се промени това в следващите години“, казва Цоков. Учениците са се справили по-добре с традиционните задачи, свързани с измерване на път, скорост и време. За разлика от предходната година около от 2/3 от учениците са се справили успешно и при задачи за разчитане, интерпретиране и оценяване на статистическа информация, представена с графики или с диаграми.

Относно изпита по БЕЛ, Цоков казва, че няма нито една задача за възпроизвеждане на знания, а въпросите са с интегрален характер. Близо 90% от десетокласниците успешно определят тема на текст, свързан с ежедневието, и успешно извличат информация от него.

Тази година тестът по български език и литература съдържа 21 задачи – с две по-малко от миналата. По математика тестът се състои от 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор, а за решаването на останалите две с разширен свободен отговор, учениците представят в писмен вид необходимите обосновки.

Учениците в някои региони са показали по-добри резултати и по двата предмета: София-област, Търговище, Перник, Бургас, Ямбол, Плевен. Понижение има в София-град, Благоевград, Габрово, Разград, Видин, Кърджали, Силистра и Пловдив, като предстои да бъде направен анализ за причините.

Още: Отговорите на външното оценяване за 7. клас по математика за 2024 г.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес