Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Терминът "съжителство" е странен и безумие

27 януари 2016, 09:35 часа • 4448 прочитания

Терминът съжителство се появява за пръв път. Това казаха експерти по историческите науки, коментирайки предлагани нововъдения в учебните програми по история.

Вчера (26 януари) стана ясно, че в новата програма по история за 6-ти клас в графата "очаквани резултати" е записано, че учениците трябва да "дават примери за съжителството между традициите на християни и мюсюлмани".

Никъде в историческата литература не се появява този термин, каза историкът проф. Искра Баева в ефира на Нова телевизия и добави: "Терминът е много странен". Приетите научноизследователски термини са турско владичество и турско господство, обясни тя. Историкът добави, че терминът "присъствие", за който е направен опит да бъде наложен преди 25 години, също е неправилен термин.

Баева посочи, че "турско робство" има национално съдържание и се появява по време на Възраждането. "Терминът "робство" идва от Възраждането и се налага от интелектуалците, будните дейци, които очертават положението на българите в Османската империя в по-тъмни краски, за да ги събудят и да ги включат в борбата с Освобождението", обясни историкът. Баева заяви, че робство присъства в Османската империя, но това не се отнася масово за българското население и не е характерно за цялата империя. Съвременните историци не използват термина "робство" за този период, уточни тя. 

Относно "съжителството" Искра Баева заяви, че може това да се разглежда на ниво съседи и да е по-модерното наименование на "комшулък". "Съжителство" да се нарече на ниво българи и Османската империя е прекалено", констатира обаче тя.

Наистина терминът "съжителство" се появява за първи път, каза и историкът Владимир Станев, главен асистент в катедра “История на България” на Софийския университет. "Самата дума "съжителство" не е точно подходяща. Да, разбира се, има някакво съжително. Има българи, има мюсюлмани", добави той.

"Има сблъсък на две позиции - едната е обществената, а другата е тази на научните среди. Но така или иначе историята си има своя научна терминология. Тя не зависи от обществените нагласи, за щастие. Някой може да поиска да промени термина "корен квадратен", защото не му харесва", коментира той.

В историческата термилогия "турско робство" не е прието, каза също и Станев. Той обясни, че Османската империя е многонационална и турците са били малцинство, като са съжителствали с много други народи. Ние не сме били в положението на робство, продавани и т.н, каза още историкът.

Относно написването на новите учебници по история той заяви: "Не бих се тревожил чак толкова много, тези учебници ще ги пишат професионалисти". Проф. Баева също изказа такова мнение.

"Присъствие" е безумно като "съжителство", каза и Владимир Станев относно това наименование.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес