Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев: Трябват законодателни промени в системата за дуално обучение

06 декември 2016, 14:53 часа • 1580 прочитания

"Трябва да се предвиди нов вид трудов договор по отношение на децата, които са в дуалната система на образование". Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев на форум „Бизнесът и образованието – инвестиция за бъдещето на София”, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев обясни, че брутният вътрешен продукт на глава от населението в София е над 12 000 евро на годишна база. „Задачите, които имаме и в сферата на образованието, е София да дърпа напред, да бъде национален мотор. Трябва да се преодолеят и големите разлики, които има. Ако резултатът за София е по-скоро добър, е редно да отбележим, че има области, където БВП е 4 или 5 пъти по-нисък”, посочи Томислав Дончев.

Той посочи, че образованието е консенсусна тема като обществени и политически настроения и когато се говори за образование никой не казва, че е против.

Редно е усилията, които се полагат да бъдат повече и образователната система да бъде все по-обхватна, да нямаме деца, които не са обхванати или са напуснали системата. Качеството на висшето образование трябва да е обвързано с бизнеса”, подчерта вицепремиерът в оставка.

Според Дончев най-чувствителната сфера са проблемите на професионалното образование. „Изследванията показват, че профилът на българската икономика е изключително чувствителна за квалифицираната работна ръка. Основните дефицити са при квалифицираните работници”, убеден е Дончев.

От друга страна той смята, че има и куп неща по отношение на активната фаза на въвеждане на системата за дуално обучение, които трябва да бъдат направени в законодателна промяна, като например нов тип договори.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес