Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Стоименов от АБВ с конкретно предложение кога да бъде спряно тестването за коронавирус на учениците (ВИДЕО)

06 декември 2021, 16:08 часа • 2272 прочитания

Отпадане на тестовете за коронавирус за най-малките (от I до IV клас), ако заболеваемостта от COVID-19 остане на ниво и близка до 0,04%. Това заяви в Студио Actualno д-р Емил Стоименов, член на Националния съвет на АБВ.

По думите му, според информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до 12 ноември само 0,04% от резултатите от т.нар. щадящи тестове за коронавирус в училище са положителни (бел. ред. - това е период от една седмица от връщането на най-малките присъствено в клас). Д-р Стоименов уточни, че от АБВ са поискали информация и до 30 ноември, за да се види каква е динамиката на процеса, има ли резки промени или не. Той добави и, че АБВ ще предложи на следващия здравен министър тестването за най-малките да продължи до Нова година и ако няма резки повишения на случаите на заразени, да отпадне.

Близо 9700 лв. струва всеки положителен тест за коронавирус, ако вземем предвид данните до 12 ноември, уточни д-р Стоименов и напомни, че клиничната пътека за болни от коронавирус е 1200 лв. На въпрос дали тези пари не си струват, защото дори един тежко болен от КОВИД-19 всъщност струва в пъти повече като лечение, д-р Стоименов отговори, че в голямата си част учениците, чиито тестове са положителни, "в голямата си част са безсимптомни" т.е. по-лесно е кихащ и кашлящ човек да заразява. Освен това, най-малките ученици са в по-защитена среда - те нямат толкова контакти и не ходят на толкова места, колкото по-големите. По негови думи, заболеваемостта и при по-големите не била много по-различна.

Поне месец-месец и половина трябва да мине, за да се види може ли да се прекрати тестването за коронавирус или да се продължи, добави д-р Стоименов.

Според лекаря, спестените в бъдеще пари от тестването следва да се пренасочат към ефективна кампания за ваксиниране срещу COVID-19 на възрастното население. Можем да вземем пример от западните държави, където ваксинацията протече далеч по-ефективно, добави той.

Повече вижте във видеото:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес