Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЛС изненадан от отпадането на медицинските бележки за ученици

29 януари 2024, 12:15 часа • 2462 прочитания

Лекарското съсловие е изненадано от заявката на здравния министър проф. Христо Хинков, че се планира отпадане на медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на учениците. Това става ясно от позиция на Българския лекарски съюз, разпространена след интервю на министър Христо Хинков, в което той твърди, че от съсловната организация са изразили принципна подкрепа за готвената промяна.

ОЩЕ: Медицинските бележки на учениците влизат в пациентско досие

Отново промени

Да се отменят медицинските бележки за учениците и вместо тях родителите да предоставят в училище амбулаторния лист от прегледа на детето – това предложение е отправило здравното министерство до образователното ведомство и до дружеството "Информационно обслужване", съобщи министър Хинков. По думите му от Лекарския съюз са дали принципно съгласие, очаква се предложението да бъде завършено в най-скоро време.

От Лекарския съюз обявиха, че са разбрали за идеята от телевизионния екран и не са изразявали такова съгласие. 

ОЩЕ: Родители искат отсъствия да се извиняват не само с медицинска бележка

Много неясноти

Подобна промяна повдига много въпроси. Серд тя са каква част от "чувствителната" информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея. От БЛС питат и с каква нормативна промяна ще се въведе това и в какви срокове, какво се случва с отсъствията на децата, лекувани в болниците, както и как ще се упражнява контрол.

"И не на последно място да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове?", питат от съсловната организация.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес