Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златанова: Питайте Столична община защо не подписва договор за завода за боклук

13 декември 2013, 15:10 часа • 25361 прочитания

Има време договорът за изграждане на завод за боклука в София да бъде подписан до края на годината. Знаете, че процедурата беше проверявана няколко пъти и от КЗК, и от ВАС, така че за мен е странно защо Столична община не го подписва. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос на БГНЕС дали има риск да загубим около 200 млн. лева заради изтичащия срок.

Златанова бе в парламента за участие в парламентарния контрол. Липсата на подписан договор, разбира се, че увеличава опасността от загуба на средства, потвърди Златанова. Може би е редно да попитате Столична община, тъй като всички процедури като бенефициент, като възложител на обществените поръчки са извършени от общината, коментира Златанова. Тук нямат никаква роля нито МОСВ, нито аз като вицепремиер, допълни тя.

Мониторингът на България от ЕК ще отпадне тогава, когато изпълним шестте показателя – да, това ще стане, но първо да видим доклада на комисията, отговори Златанова на друг въпрос. Предишният доклад, за съжаление, не даваше поводи да се надяваме, че мониторингът може да бъде прекратен в много близко бъдеще, продължи тя. Казвала съм и преди, че седем години период на мониторинга обхваща много правителства, много партии, много парламенти и магистратите сме в полезрението на тези оценки. Много бих искала да не се политизира този въпрос, защото заради него и прехвърлянето на отговорности стигнахме до този мониторинг. За мен най-важното е да си извадим подходящите изводи от това, което ще ни напише ЕК и сериозно да пристъпим към изпълнение на техните препоръки, пак казвам, без оглед на партизиране и политизиране, смята Златанова.

По ОП "Околна среда" се анализира ситуацията, знаете, че ЕК ни помоли да се върнем три години назад по всички проекти, за да се направи проверка на всичко, да се види размера на потенциалните щети и да видим как може управляващия орган да отстрани бързо грешките в работата си. За да уведомим ЕК, че всичко вече е изрядно и да можем да възстановим плащанията, надявам се, в началото на следващата година, заключи вицепремиерът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес