Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделското министерство настоява за промени в закона за земите

09 юни 2018, 15:10 часа • 2605 прочитания

Земеделското министерство ще иска промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, който влезе в сила на 22 май тази година. Това заяви ресорният министър Румен Порожанов в Горна Оряховица, където откри традиционният празник на горнооряховския суджук.

Думите му бяха в отговор на въпрос как ведомството ще защити зърнопроизводителите, които се обявиха в стачна готовност, защото няма да могат да изпълнят срока до 22 юни за подаване на новите декларации за договорите за наем за една година.

"Тези добавки за регистриране на нотариални заверки на договорите с отдаване под наем - това е, бих казал, несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо. Вече съм подготвил писмо до земеделската комисия, в контакт съм с председателя. Имаме конкретни предложения - първо, да се удължи срокът, и второ, да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, а именно само там, където няма собственици", каза Порожанов пред БНР.

Стана още ясно, че Министерството на земеделието е в активна комуникация с Европейската комисия за регистрацията на българските продукти със защитено географско указание.

Порожанов отбеляза, че около десетина производители на продукти са подали своите документи и очакват становище преди изтичането на крайните срокове.

Според него е налице забавяне заради непостъпила още преди десет години цялостна документация в регистрите на министерството. Сред изчакващите одобрение продукти са бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко.

„Всички ние можем да се гордеем с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС“, заяви Порожанов на празника.

Наименованието „Горнооряховски суджук“ беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 г. В момента само три фирми от Горна Оряховица имат правото да го произвеждат.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес