Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Близкия изток: Цената на петрола пое в нова посока на седмична база

25 октомври 2024, 09:55 часа • 562 прочитания

Цената на петрола се повиши в петъчната търговия и е на път да отбележи седмичен ръст от над 1 процент. Напрежението в най-големия петролен регион в света - Близкия изток, и евентуално подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа през следващите дни държат инвеститорите нащрек, предаде Ройтерс.

Цените 

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 45 цента или 0,6 на сто до 74,83 долара за барел в ранната азиатска сесия.

Още: Приходите на Саудитска Арабия от петрол са на ниво, невиждано от три години

Американският лек суров петрол прибави 43 цента или също 0,6 на сто и един барел се търгуваше за 70,62 долара.

"Оставаме на мнение, че нормалната цена на суровия петрол в момента е около 70 долара, колкото е всъщност, като очакваме нови ценови двигатели, включително резултата от срещата в китайския парламент, както и отговора на Израел на ракетната атака на Иран от 1 октомври", посочва пазарният анализатор от IG Тони Сикамор.

Търговците на петрол чакат отговора на Израел, който може да включва удари по петролната инфраструктура на Техеран и прекъсване на доставките, макар да се разпространява информация, че Израел ще удари ирански военни, а не ядрени или петролни цели, отбелязва Ройтерс.

Още: Ударите в Близкия изток и новина от САЩ доведоха до обрат при цената на петрола

Инвеститорите се надяват и на повече яснота около политиките за стимулиране на Пекин, макар анализаторите да не очакват подобни мерки да осигурят голям тласък на търсенето на петрол от Китай, който е втори по големина потребител на суровината в света.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес