Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започват тестови полети с устойчиво авиационно гориво по редовни линии

21 октомври 2024, 14:18 часа • 700 прочитания

От Wizz Air обявиха днес началото на тестови полети с устойчиво авиационно гориво в партньорство с европейския производител на самолети Airbus, съобщиха от авиокомпанията

Това е свързано с новите изисквания на ЕС за устойчиво гориво в рамките на инициативата RefuelEU за авиацията, които ще влязат в сила през 2025 г.

Като част от пакета на ЕС "Подготвени за цел 55", регламентът RefuelEU за авиацията изисква от доставчиците на авиационно гориво да гарантират, че горивото, предлагано на избрани летища в ЕС, съдържа минимален дял устойчиво авиационно гориво, като този процент ще се увеличава с времето. Авиокомпаниите, опериращи в ЕС, ще трябва да зареждат 90 процента от необходимото им гориво на тези летища.

Още: Топ 20 на най-добрите авиокомпании в света за 2024 година

Маршрутите

Тестовете ще се проведат по маршрутите Барселона - Будапеща и Брюксел Шарлероа - Будапеща, посочват от "Уиз Еър". Устойчивото авиационно гориво ще бъде произведено от испанската петролна компания "Сепса", а доставката му до съответните летища ще се осъществи от "Уърлд Фюъл Сървисиз" , част от глобалната енергийна група "Уърлд Кинект".

Предвижда се проектът да бъде завършен до края на годината и ще използва метода на масовия баланс, който позволява смесване на устойчиво авиационно гориво с обикновено гориво. От Wizz Air обясниха още, че ще закупят до 16 метрични тона чисто устойчиво авиационно гориво, което ще бъде смесено до 5 процента с обикновено гориво на летище "Ел Прат" в Барселона, и до 18 метрични тона чисто устойчиво авиационно гориво, смесено до 10 процента, на летище "Шарлероа" в Брюксел.

Защо самолетните компании не позволяват на пилотите да имат бради?

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес