Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплашват Украйна заради "Лукойл", но дори няма намаление на доставките: ЕК разнищи Унгария и Словакия (ВИДЕО)

01 август 2024, 16:38 часа • 2041 прочитания

Няма нито намаляване на доставките на петрол, нито непосредствен риск за сигурността на енергийните системи на Унгария и Словакия. Това показва предварителен анализ на Европейската комисия, изготвен заради заплахите на двете страни членки срещу Украйна, водещи началото си от украинските санкции срещу "Лукойл".

След като Киев наложи наказателни мерки на руския енергиен гигант, доставките през петролопровода "Дружба" - чрез транзит през Украйна - на практика, станаха невъзможни. Южното крило на тръбопровода стига до Унгария, Словакия и Чехия. Заради тази мярка Будапеща и Братислава обявиха, че сигурността на доставките им е изложена на риск. Унгария заплаши, че може да спре оръжия на ЕС за Украйна, ако Киев не преосмисли решението си, а Словакия обяви, че ще спре дизела за съседката си.

Още: Украйна към Словакия: Санкциите срещу "Лукойл" остават

ЕК: Унгария и Словакия се снабдяват през "Дружба" от други компании

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис се срещна с украинския премиер Денис Шмигал и след това заяви, че няма прекъсване на доставките на петрол за Словакия и Унгария.

"Според информацията, която имаме, се оказва, че санкциите, наложени на Украйна срещу „Лукойл“, не засягат продължаващия транзит през петролопровода „Дружба“, извършван от търговските дружества, доколкото „Лукойл“ не е формалният собственик на петрола", обяви говорител на Европейската комисия на брифинг на 1 август. Това означава, че двете държави продължават да се снабдяват с руски петрол от други доставчици.

Още: Украйна е готова да реши проблема с транзита на петрол за Словакия: Ето при какви условия

ЕК чака детайлен отговор от Словакия и Унгария, след който трябва да потвърди, че това наистина е така, разбра се още от брифинга. "Няма индикации за непосредствен риск за сигурността на доставките", категорични са от Комисията. Отбелязаха все пак, че всичко това е предварителна оценка.

ЕК даде пример за количествата петрол към Унгария и Словакия през юли - липсващите доставки от „Лукойл“ са били заменени от количества от други източници, пак през „Дружба“. Има други алтернативи за двете страни – от Хърватия например, като е налице достатъчен капацитет и за Унгария, и за Словакия.

Руският петрол в ЕС е само 3% от вноса

"Ще припомня, че държавите членки трябва да диверсифицират доставките на руски изкопаеми горива – това се отнася до всички страни", посочиха от ЕК.

Руският петрол в момента е 3% от всички доставки на суров петрол за ЕС, отбелязаха от Комисията. 

Още: Financial Times: ЕС отказва да подкрепи Унгария и Словакия в казуса с "Лукойл" и Украйна

На 5 декември 2022 г. беше наложено ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, но петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Унгария, Чехия и Словакия, които внасят петрол от Русия през тръбопровoдни връзки, получиха изключение от ембаргото. Дерогацията по отношение на вноса на руски петрол по тръбопроводи е до декември 2024 г., което означава, че от 1 януари 2025 г. нефтът по южното крило на "Дружба", така или иначе, ще спре и трите страни ще трябва да търсят алтернативни маршрути и източници.

Говорителите на ЕК бяха попитани дали ще са достатъчни алтернативните източници, налични в момента, за да са сигурни за зимата Унгария и Словакия. От Комисията обаче не са стигнали до този въпрос - чакат детайлния отговор на Будапеща и Братислава. Междувременно стана ясно, че спешните консултации, за които настояват от унгарското и словашкото правителство, не са нужни, защото риск за двете страни няма.

Още: Будапеща: България ни предложи помощ заради спрения транзит на петрол през Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес