Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-министър: В никакъв случай ТЕЦ "Марица Изток 2" не е заплашена от фалит

04 април 2019, 20:55 часа • 8568 прочитания

ТЕЦ "Марица Изток 2" не е заплашена от фалит до края на годината, беше категоричен в Стара Загора зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Думите му дойдоха в отговор на по-рано изразеното безпокойство от КНСБ, че до края на годината централата може да обяви несъстоятелност.

Той коментира, че са подадени необходимите документи и информация, с която България иска разрешение от Европейската комисия за увеличаване на капитала на държавната централа. Според него по време на българското председателство България си е извоювала добро име в комисията.

"В непрекъсната комуникация сме с колегите от Главна дирекция "Конкурентоспособност". За януари ТЕЦ "Марица Изток 2" е на печалба от 10 милиона (лева, б.р.), което е допълнителен сигнал към нашите партньори от Европа, че там сме намерили устойчив модел на работа. Така че очакваме съответно Европейската комисия да утвърди повишаването на капитала на централата”, заяви Станков.

Той очаква разрешението да бъде дадено около средата на годината и изрази увереност, че синдикатите вероятно ще получат подкрепа, ако се обърнат към парламента с искане за промяна в законодателството, която да даде възможност да се признават разходите за критична инфраструктура на ТЕЦ-2.

В Стара Загора Станков взе участие в конференция на тема европейският пакет "Чиста енергия" и инвестиции в енергетиката –реалности и предизвикателства.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес