Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-министър от времето на Сакскобургготски не смята, че санкциите по "Магнитски" ще засегнат силно икономиката ни

07 юни 2021, 07:54 часа • 3134 прочитания

Основният въпрос е каква е системата за борба с мръсните пари. Трябва да е три нива – силно регулиран финансов сектор, регулатори – БНБ, ДАНС, както и съдебната система. В България ефективно противодействие на прането на пари няма на нито едно ниво. Това заяви Никола Янков, зам.-икономически министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Но според него, на първо място трябвало да има звена в частния сектор, които да се борят с прането на пари.

Правителството се опитва да подбутне ДАНС и НАП – тези служби трябва да си го правят без да им казва някой, да следят има ли риск от пране на пари при големи обществени поръчки и разпределение на еврофондове, продължи Янков пред bTV.

Според него, законът „Магнитски” е направен, за да блокира санкционираните от световната финансова система и „да им причини болка”. Янков не вярва санкциите да нанесат голям удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес