Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път: Самолет ще лети с водородно гориво

08 август 2024, 13:30 часа • 629 прочитания

Нидерландската авиокомпания KLM Royal Dutch Airlines и британско-американската ZeroAvia планират демонстрационен полет, при който ще бъдат използвани водородно-електрически двигатели с нулеви емисии. Това обявиха двете компании в съобщение до медиите.

Водородно-електрически двигатели

Водородно-електрическите двигатели използват водород в горивните клетки за генериране на електричество, което след това се използва за захранване на електрически двигатели за завъртане на витлата на самолета. Единствената емисия е водна пара с ниска температура, поради което според проучванията въздействието върху климата може да бъде с до 90 процента по-малко спрямо обичайните полети с керосин като гориво.

Още: Авиокомпаниите с предупреждение: Поскъпването на билетите е неизбежно

Целта на компаниите е да проведат първоначална демонстрация на полет между две летища през 2026 г.

За постигането й трябва да бъде установено кои са летищата с оптимално местоположение, да се осигурят регулаторни разрешителни, както и доставки на течно водородно гориво и въвеждане на поддържаща инфраструктура за зареждане с гориво за самолети.

Подкрепата за напреднали технологии като водородна и електрическа авиация е един от трите стълба за подпомагане на декарбонизацията на авиационния сектор, се допълва в съобщението, цитирано от БТА.

ZeroAvia, която разработва водородно-електрически самолети, вече е тествала прототип на първия си двигател ZA600 на борда на самолет Dornier 228 в базата си в Обединеното кралство. Компанията също така е извършвала усъвършенствани наземни тестове в САЩ и Великобритания за ключовите градивни технологии за системата ZA2000, включително криогенни резервоари или LH2 и собствени високотемпературни горивни клетки PEM и системи за електрическо задвижване.

Още: Холандия и Франция се сдърпаха заради известна авиокомпания

ZA2000 ще може да задвижва регионални турбовитлови самолети с до 80 места.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес