Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Westinghouse удължава ключов договор, свързан с изграждането на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

23 октомври 2024, 16:26 часа • 355 прочитания

Westinghouse подписа допълнително споразумение за удължаване на срока и обхвата на договора за предварителни инженерни дейности (FEED) с АЕЦ "Козлодуй-Нови мощности“ за изграждането на два реактора с технологията AP1000, съобщиха от компанията. Удължаването на договора свидетелства за постигнатия вече напредък по проекта за изграждане на нови мощности на площадката в Козлодуй, както и подкрепата, която Westinghouse оказва за диверсификацията на източниците на ядренo гориво и за безопасната и ефективна експлоатация на внeдрените в експлоатация ядрени блокове в „АЕЦ Козлодуй“.

Следващ етап

Westinghouse и "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ сключиха договор за предварителни инженерни дейности през юни 2023 г. с цел оценка готовността на индустрията в България и възможностите за използване на вече изградената инфраструктура на площадката в Козлодуй за изграждане на нови ядрени мощности с технология АР1000.

Още: АЕЦ "Козлодуй" продължи договора с "Уестингхаус" за изграждането на 7-и и 8-и блок

След изпълнението на този договор, следващият етап от програмата за изграждане на нови ядрени мощности е свързан с изпълнението на договор за инженерни услуги, с който ще се постави началото на дейностите по проектиране, лицензиране, разработване на програми за обучение, структуриране на програмите за управление на основния проект и планиране на дейностите на площадката, като този договор ще се изпълни преди подписването на крайния договор за инженеринг, доставка и строителство.

"Westinghouse е силно отдаден към изпълнението на проекта на площадка Козлодуй, както и към разширяването на веригата ни за доставки с цел включване в нея на нови компании от България, като този проект е изключително важен не само за страните от Балканския полуостров, но и за цяла Европа“, коментира Даниел Липман, президент„"Енергийни системи“ в Westinghouse. "Оценяваме високо сътрудничеството си с "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ и сме готови за следващите важни стъпки по пътя към гарантиране на енергийната сигурност на България.“

По-рано тази година, като част от подписания 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво, Westinghouse подкрепи диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България, като достави за АЕЦ „Козлодуй“ първите горивни касети за реактори тип ВВЕР-1000, които бяха успешно заредени на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй“.

Още: Добри новини от американска банка за 7. и 8. блок на АЕЦ "Козлодуй"

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес