Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възобновява се работата на нов френски ядрен реактор

07 септември 2024, 14:10 часа • 772 прочитания

Най-новият френски ядрен реактор, който бе засегнат от огромни закъснения и превишаване на разходите, възобнови работата си днес, 7 септември.

Европейският реактор под налягане (EPR) във Фламанвил, Нормандия - който трябваше да бъде моделът от ново поколение ядрени централи, за които настоява президентът Еманюел Макрон през следващите десетилетия - беше завършен с 12 години закъснение и на стойност 13,2 млрд. евро, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

Още: Курската АЕЦ: Сценарии и прогнози какво ще направи Украйна

Френската държавна енергийна компания EDF съобщи, че новият ѝ ядрен реактор "Фламанвил 3" е започнал работа по-рано тази седмица, но на 4 септември е спрял автоматично като част от дългия и сложен процес на стартиране. Френският орган за ядрена безопасност ASN заяви, че "спирането е било резултат от човешка грешка“.

От EDF предупредиха, че са вероятни нови автоматични спирания. Очаква се блокът да бъде свързан към мрежата до края на есента.

Още: Независими от руското ядрено гориво: Енергийният министър увери ЕК, че търсим начин за диверсификация

На 2 септември EDF получи одобрение от ASN за започване на реакция на делене, след като през май зареди ураново гориво в реактора и проведе редица тестове.

Според официалните прогнози при пълна мощност централата във Фламанвил ще бъде най-големият ядрен реактор във Франция с мощност 1600 мегавата, достатъчна за снабдяването с електроенергия на около три милиона домакинства.

Още: Япония рестартира най-стария си ядрен реактор

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес