Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Великобритания обмислят въвеждане на четиридневна работна седмица

30 август 2024, 11:16 часа • 1320 прочитания

Работниците във Великобритания могат да получат правото да поискат от работодателите си да работят четири дни в седмицата съгласно плановете на правителството да повиши гъвкавото работно време, съобщи Би Би Си.

Още: Първа компания в наша съседка официално въвежда 4-дневна работна седмица

Служителите пак ще трябва да изработят пълните си часове, за да получат цялата си заплата, но могат да компенсират договорени часове по време на по-кратката работна седмица.

"Работодателите са ужасени"

Представителят на консервативната опозиция Кевин Холинрейк обаче възрази, като посочи, че работодателите са „ужасени“ от тези планове.

Управляващите успокоиха, че няма да наложат силово промяната на работещите или бизнеса.

"Всяка промяна на трудовото законодателство ще бъде консултирана и изработена в партньорство с бизнеса“, заяви говорител на Министерството на бизнеса и търговията. Той обясни, че планът за по-гъвкаво работно време вместо това има за цел да повиши продуктивността, както и да помогне за връщането на повече хора на работа.

И в момента работниците могат да поискат гъвкаво работно време, но работодателите са задължени само да се справят с молбите им по "разумен начин“, пише БГНЕС.

Още: Идея в страна от ЕС: 2800 евро минимална заплата при четиридневна работна седмица

Лейбъристите дойдоха на власт по-рано тази година с обещание да го направят по подразбиране от ден първи за всички работещи, освен в случаите, в които не е осъществимо.

Очакват се подробности да бъдат дадени през есента, когато закон за създаване на нов пакет за правата на работниците ще започне своето пътуване в парламента.

"Въпреки предупрежденията от индустрията, заместник-премиерът Анджела Рейнър продължава да налага законите си за профсъюзи във френски стил, което ще оскъпи правенето на бизнес в Обединеното кралство“, посочи Холинрейк. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес