Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във "Факултета" карат 33 години без да плащат за вода

16 декември 2013, 09:26 часа • 27828 прочитания

Цели 33 години жители на столичния квартал "Факултета" не са плащали сметки за вода. В това число влизат 200 души, предимно роми.

ВиК служители опитали да спрат водата на нередовните платци, но това довело до сблъсък между тях и недоволните "платци", които всъщност така и не се отчитали. В крайна сметка концесионерът е взел решение да не спира водата за тези хора поне през празниците.

„Преди имаше водомери, по времето на Бай Тошо. Сега от 20 години не плащам, нямам налягане”, коментира пред bTV една от жените, живеещи във „Факултета”. Друга пък сподели, че не е получавала сметки от 33 години, но това не е по вина на семейството й и няма за какво да се чувства виновна.

Компетентните органи обясниха, че проблемите с водоснабдяването на махалата са няколко. На първо място е фактът, че голяма част от постройките са незаконни и затова няма как да им бъде поставен водомер.

„Водопроводът също не е законен, не фигурира никъде в активите на дружеството. Има хора, които плащат вода, имаме такива абонати, но те са малко. 800 000 лева е дългът на „Факултета” до момента. Поставянето на водомери не помага също, защото обещанието за плащане пак не се спазва”, заяви Валентин Милошев от „Софийска вода”.

Николай Вушовски, заместник-кмет на район Красна поляна от своя страна поясни, че "трябва да се провери всеки случай по отделно – не могат да се слагат под общ знаменател". Той се ангажира през първите седмици на новата година да се състави работна група между ВиК и общината, която да направи проверки и да присъедини хората по законен начин към водопреносната мрежа.

Във Facebook икономистът Владимир Каролев коментира темата, като написа, че се надява повече хора да виждат това, за да са наясно как ромското малцинство се използва единствено за сигурен вот по изборите в замяна на такива "услуги".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес