Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълканов: Въвеждането на таван на надценката ще навреди на конкуренцията

17 март 2023, 08:06 часа • 815 прочитания

Въвеждането на таван на надценката би навредила на конкуренцията. Няма как търговците да участват в такъв разговор с правителството. Трябва да се види и какъв ефект би постигнал една такава мярка. Не е ясно и какви вреди ще донесе. Това мнение изрази Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия в ефира на Нова телевизия.

Според него, ако мярката важи за всички търговци, то големите вериги биха могли да се справят, но какво ще се случи с десетки хиляди малки търговци. „Това създава предимство за големите вериги и обрича малките“, изтъкна той.

„Всички колеги има анти инфлационни кампании – всяка седмица над 1000 вида артикули са с намалена цена и то с много повече, отколкото се предлага да е тавана на надценката“, обясни Вълканов.

Експертът беше категоричен, че няма как това да се договори между конкуренти. И обясни, че във Франция това е доброволна мярка – веригата сама определя с колко и кои продукти и стоки да намали.

„Няма и как да се случи среща във формат всички търговски вериги от едната страна на масата и правителството от другата“, каза той.

„Цените в магазина всеки виждаме какви са. Често те са и на промоция и се продават дори без надценка, защото целта е да се привлече клиента със свежо месо“, каза Вълканов относно цените на агнешкото месо преди Великден.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес