Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора актуализация на бюджет 2020 заради спасителния план на Европа

19 юни 2020, 13:13 часа • 2656 прочитания

Държавният бюджет ще бъде актуализиран за втори път заради ангажиментите на страната ни, свързани с общия европейски подход за смекчаване на икономическия шок от кризата от Covid-19. Законопроектът е бил внесен в парламента вчера вечерта, на 18 юни. Текстовете могат да бъдат намерини на страницата на Народното събрание.

Две са основните промени във финансовият закон на страната. Те са свързани с увеличаване на държавните гаранции и с приноса на България към Паневропейския гаранционен фонд за справяне с кризата, породена от коронавируса..

За да участва в инструмента SURE, България трябва да осигури гаранции на стойност малко над 107 милиона евро или около 210 милиона лева, става ясно от мотивите на законопроекта.

Също така за българския принос към Паневропейски фонд чрез Европейската инвестиционна банка са необходими 51 милиона евро или малко над 100 милиона лева.

Практически промените в държавния бюджет са технически, но трябва да бъдат одобрени от парламента. Те бяха одобрени от Министерския съвет на 17 юни.

ЕС е на път да се провали с Плана за икономическо възстановяване от коронавируса

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес