Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко с парите на държавните предприятия върви по план, казва Даниела Бобева

17 декември 2013, 19:40 часа • 34658 прочитания

Наредбата за равномерно разпределение на парите на държавните дружества в няколко банки се изпълнява по план. Крайният срок за отговор на изискванията беше осми декември, но все още има анализ на данните за изпълнение и затова няма официално съобщение. Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на представянето на състоянието на българската икономика по време на последната половин година, откакто кабинетът Орешарски е на власт.

До 4 декември публично трябваше да бъдат оповестени съответните публични обяви за избор на банки от страна на съответните държавни предприятия. Мярката за диверсификация на парите на държавните предприятия с над 50% държавно участие засяга 234 компании.

Според данните на Даниела Бобева към края на ноември нетните експозиции на държавните дружества в една банка са намалели от 47,05% към края на март до 22,67%. Това се отнася до над 76% от дружествата. „В момента няма банка с по-голяма нетна експозиция”, допълни вицепремиерът. Тя отказа да коментира конкретни имена на банки. 

Нетната експозиция на едно предприятие към една банка представлява разликата между паричните средства на дадено предприятие, които се държат по сметка в определена банка и всякакви видове заеми, получени от същото предприятие от тази банка.

Вицепремиерът каза, че е имало проблем с тълкуването на нормите – управителите на държавните предприятия не са били наясно дали трябва да действат по Закона за обществените поръчки или друга норма при избор на банка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес