Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече сделки на енергийната борса се сключват роботизирано

27 септември 2024, 10:48 часа • 257 прочитания

Половината от сделките на енергийната борса в сегмента "В рамките на деня" вече се извършват роботизирано. Това съобщиха от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Целта на компанията е до края на 2025 г. над 70 на сто от сегмента да се извършва посредством роботи. Причина за предпочитането на този вид система е бързината, с която се осъществяват сделките.

Десет години енергийна борса

От БНЕБ отбелязаха десет години от създаването си и представиха визията си за бъдещата работа.

Още: Токът за бизнеса поевтиня сериозно

Сред основните цели на борсата за следващата година е намаляване на времето преди реалното получаване на електроенергията от 60 на 30 минути. Така сделките ще приключват половин час преди да може купувача реално да потреби тока.

Най-силният сегмент на БНЕБ остава пазарът "Ден напред", следван от "пазара на дългосрочни договори" и "пазара в рамките на деня". Българската енергийна борса е свързана с пазарите на Гърция и Румъния като при свободни капацитети електроенергията може да се движи и извън границите на трите държави.

Още: България, Гърция и Румъния с общи действия срещу високата цена на тока

Основен доставчик на електроенергията за пазара у нас все още остават държавните компании - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ и ВЕЦ. Все по голяма значимост обаче, придобиват и възобновяемите енергийни източници.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес