Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връща ли се данък "уикенд" или не?

18 декември 2015, 21:00 часа • 11608 прочитания

Тази седмица в медийното и общественото пространство отново започна активно да се дискутира идеята за въвеждането на т.нар. данък "уикенд". С това определение беше наречено предложението за частичното връщане на данък добавен стойност (ДДС), което се предвиждаше с промени в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО). Измененията бяха отхвърлени от Народното събрание (НС) в края на ноември.

Сега за обществено обсъждане се предлагат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС. Точно част от тях доведоха до реакцията, че въпреки отхвърлянето на данък "уикенд", той все пак тихомълком ще бъде вкаран с нови текстове в Правилника за ДДС.

Какво ново?

В Правилника за прилагане на Закона за ДДС в глава 12 се създава нов член 113а, който касае декларирането и отчитане на доставка на стока или услуга за лични нужди. В текста е записано: Чл. 113а. (1) Начисленият данък за доставка на стока или услуга за лични нужди по чл. 6, ал. 3, т. 1 или чл. 9, ал. 3, т. 1 и 2 от закона се посочва в колона 16 "Начислен данък за доставки на стоки или услуги за лични нужди" на дневника за продажбите по чл. 124, ал. 1, т. 2 от закона."

С тази промяна в декларациите към НАП ще се въведе нов ред, който досега липсваше. На него фирмите ще посочват в дневника за продажбите данъка за активи, които са ползвани за лични нужди.

Правилникът обаче действа по сегашния Закон за ДДС. В  чл. 6, ал. 3, т. 1 от него е записано, че за доставка на стока се смята отделянето или предоставянето на стоката за лично ползване или употреба на данъчно задълженото лице, на собственика, на неговите работници и служители или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице, при условие че при производството, вноса или придобиването й е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит“. Точки 1 и 2 от чл. 9, ал. 3, са аналогични и касаят предоставянето за лични нужди на услуги.

Какво се случва?

В момента в правилника се регламентира отчитането пред НАП на стоките и услугите, ползвани за служебни и лични цели, обясниха експерти. И в сега действащото законодателство една фирма не може да ползва данъчен кредит за стоки, които се ползват за лични нужди.

Сега обаче в декларациите към НАП фирмите ще имат възможност да разграничават закупените активи, които се ползват за лични нужди от тези, ползвани за служебни. Фирмите, един вид, ще си самоначисляват данък и НАП ще има възможност да по-голяма възможност да разграничава активите.

Въпросителни

Остава обаче въпросът как ще следят данъчните кои активи се ползват за лични и кои за служебни цели (нещо, което и в момента трудно се следи). Също така фирмата може да реши да не включва нито един свой актив в графата "лични нужди", въпрос на субективна преценка. Освен това дали в графата "за лични нужди" ще се записва целият данък за актива за лични нужди или само процент от него?

Припомняме, че предложението за частичното връщане на ДДС беше отхвърлено в пленарната зала от депутатите в края на ноември. Предвиждаше се не 100%, а само 70 на сто от данъка върху добавената стойност при покупка на автомобил, който се използва и за лични нужди, да се възстановява на фирмите. Законопрокетът беше приет на първо четене на 11 ноември, а вносител е Министерски съвет. Но между първо и второ четене при разглеждането в комисията по бюджет и финанси депутатите отхвърлиха спорното предложение. Вчера, 17 декември, лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов защото данък "уикенд" се прокарва тихомълком и все пак фирмите трябва да връщат данък, ако използват фирмени вещи и за лични цели.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес