Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вложители плашат с радикализация на протестите за КТБ

15 октомври 2014, 08:06 часа • 18572 прочитания

Лидерът на ПП "Другата България" и вложител в КТБ Божидар Томалевски* и вложителката Пепи Маринова, която вчера беше "взета за за заложник" в централата на банката в София, се заканиха протестите да се радикализират. На въпрос в студиото на bTV какво имат предвид, те не пожелаха да уточнят.

Протестиращите обаче заявиха, че имат информация, че в Министерски съвет вече е внесен законопроект за промяна на Закона за гарантирането на влоговете. Промяната предвижда на хората с гарантираните влогове в КТБ да се дават облигации, вместо пари. Категорично не сме съгласни - дали сме пари, искаме си парите, казаха протестиращите.

Според Томалевски банката вече е във фалит, тъй като цесиите й се разпродават. Той добави, че един фалит на КТБ ще струва на държавата 10 млрд. лв.

Маринова пък разказа, че общо шестима души са успели да влязат вчера в сградата, за да получат удостоверение за вложенията си и да разговарят с квесторите. В един момент обаче те се оказали заключени. В резултат те били принудени в продължение на два часа-два часа и половина да седят във фоайето.

В крайна сметка не се видяхме с квесторите, припомни си вложителката. Тя увери, че недоволните няма да се откажат и допълни, че случващото се е атака срещу КТБ.

Икономистът Кольо Парамов потвърди, че цената на фалита за държавата ще бъде около 10 млрд. лв. Той допълни, че е нормално хората да реагират и изрази очакване за дори още по-дръзки действия.

ДПС се заиграва със срутването на банката, категоричен беше Цонев. Според него Йордан Цонев и Делян Пеевски да пишат Закон за КТБ е все едно Хитлер да пише закон за спасяването на евреите по света.

*През 2006 година Томалевски е разследван за имотна измама, заради нереализиран проект за голф игрище в Поморие.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес