Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властта задушава биоземеделците, твърдят от "Зелените"

19 март 2014, 10:41 часа • 13891 прочитания

Фактът, че земеделците, които произвеждат биопродукция, бяха оставени без субсидии за тази години, породи множество негативни реакции. Със специална декларация по темата излязоха и „Зелените”.

„Правителството се кани да задуши опитите за отглеждане на биологична продукция в България. В публикувана днес наредба на Министерството на земеделието и храните е заложено отпадане на възможността за биологичните земеделски производители да подават заявления за подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания” Това се случва при положение, че биоземеделците не разчитат на съфинансиране от държавния бюджет”, казва се в позицията.

Според „Зелените” ироничен е фактът, че субсидиите за конвенционално земеделие остават. Така правителството, вместо да изпълни обещанията си да даде приоритет на биоземеделието, се кани да унищожи бъдещето на България в тази насока, твърдят те.

В други страни в ЕС биоземеделието се субсидира въпреки неблагоприятните условия за земеделие в тях. Не можем да допуснем такава допълнителна разруха в сектора, особено с оглед на световните тенденции за ориентиране към биопродукция, казват още от партията.

Още информация по тезата - в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес