Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Каролев: БНБ избърза за КТБ

15 юли 2014, 09:14 часа • 23087 прочитания

БНБ избърза с оценките и присъдите за Корпоративна търговска банка, може би има и уплаха. Не е задължително да се дават крайна негативна оценка. Така финансовият анализатор Владимир Каролев коментира ситуацията около КТБ в ефира на Нова телевизия и намесата на БНБ. Той допълни, че преди държавата да се намеси, трябва да се даде възможност на акционерите да запълят дупката в капитала. 

По-нататък икономистът обясни, че няма как КТБ да отвори под каквато и да е форма на 21 юли, освен ако не се реши въпросът бланкетно (не се гарантират всички депозити). Той допълни, че мандатът на одиторите трябва да бъде продължен.

Според Каролев е грешно държавата да претендира да се спасят парите на държавните дружества в КТБ. Той допълни, че единствено трябва да се гарантират депозитите до 100 хил. евро и се обяви против това "сметката да бъде платена от данъкоплатците".

От своя страна бившият посланик в Москва Илиян Василев обясни, че големият проблем са влоговете на големите предприятия в КТБ. Той изрази несъгласието си с това, че държавата и Централната банка се правят част от проблема. По този начин те губят височина.

Дипломатът коментира също, че не е убеден, че е необходимо банката да бъде спасявана и зададе въпрос дали са били питани акционерите, преди да се намеси държавата.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес