Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виетнамски стоки нахлуват в Европа през България

05 юни 2015, 14:49 часа • 8059 прочитания

Нашата цел е България да се превърне във врата за виетнамските стоки към пазарите на Балканите и Европа. Това заяви министърът на индустрията и търговията на Виетнам Ву Хуин Хоанг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Министър Хоанг е на посещение у нас с правителствена и бизнес делегация, водена от министър-председателя на Социалистическа Република Виетнам г-н Нгуен Тан Зунг, съобщават от пресслужбата на икономическото министерство.

Министър Хоанг поясни, че виетнамската страна има желание да засили търговско-икономическите отношения между България и Виетнам, които по негови думи имат значително по-голям потенциал. Той допълни, че определящо в този процес е изпълнението на договорения през 2013 г. Нов модел на икономическо сътрудничество между двете държави в сферите на двустранната търговия, енергетиката и туризма. "След решението за създаване на този Нов модел, предприехме редица мерки за неговото осъществяване, една от които предвиждаше внос на частично изработени виетнамски стоки в България, които да бъдат завършвани тук и представяни на българския и европейския пазар“, заяви министър Хоанг.

Лукарски изрази готовност тази концепция да бъде развита в пълния си потенциал, а конкретни възможности за нейната реализация от логистична гледна точка представляват индустриалните зони във Видин и Бургас и пристанище Варна, към които виетнамската страна проявява интерес. Той запозна министър Хоанг с потенциала на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД с оглед изграждането на производствени мощности, логистични центрове и осъществяването на търговски дейности от виетнамски фирми у нас.

Според Хоанг Виетнам може да изиграе ключова роля в засилване на двустранните търговско-икономически отношения чрез осигуряването на бърз достъп за българските стоки до пазарите в региона. Други мерки, които предвижда изпълнението на новия модел за икономическо сътрудничество включват разширяване на съвместните производства особено в сферата на хранително-вкусовата, фармацевтичната, текстилната и обувната промишленост.

Какво още са обсъждали двамата министри и на какво ниво е търговията между България и Виетнам може да четете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес