Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветроенергийната асоциация счита местен референдум за незаконосъобразен

24 октомври 2024, 11:30 часа • 377 прочитания

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) счита за незаконосъобразни действията по организацията на референдум в община Добричка на 27 октомври 2024 г., съобщиха от БТВЕА.

Добричкият общински съвет е приел решение, от 04.09.2024 г., за провеждането на референдума, което към днешна дата не е влязло в сила, поради последващо обжалване на решението, в следствие на което към момента са налице две висящи производства. До окончателното произнасяне от страна на Върховния административен съд и Административен съд-Добрич по тези производства, провеждането на референдума не може да се осъществи. Поради това, не бихме могли да се съгласим с твърдението, изразено на пресконференцията, че има влязло в сила решение на добричкия общински съвет. Това твърдение е невярно и смятаме, че е важно жителите на община Добричка, и обществото като цяло, да са надлежно информирани по темата, посочват от БГВЕА.

Преустановяване на референдума

В тази връзка, и тъй като вярваме в правовата държава и върховенството на закона, сме убедени, че компетентни органи, в лицето Централната избирателна комисия (ЦИК) и Районната избирателна комисия (РИК), ще спазят всички законови разпоредби в контекста на създалата се ситуация. С оглед на това, смятаме техните съображения за преустановяване на референдума за напълно основателни, предвид липсата на влязло в сила решение на добричкия общински съвет, допълват оттам.

Още: ВЕИ вече произвеждат 30% от електроенергията в света

Наред с това, бихме искали да обърнем внимание, че развитието на възобновяема енергия в страната е предмет на национална политика, която България изпълнява, в синхрон с

климатичните и енергийни политики на ЕС. Ангажиментите на страната в тази връзка, са установени с международни договори, сключени преди повече от 10 години. С оглед разпоредбата на чл. 9 ал. 4 от ЗПУГДВМС, референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори могат да се подлагат на референдум само преди, но не и след тяхното подписване. Следователно, въпросите, предмет на референдума са в противоречие с цитираната по-горе законова разпоредба, подчертават от БГВЕА.

Още: Делът на електроенергията от ВЕИ в България е двойно по-малък от този в ЕС

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес