Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Велев не иска КЕВР да прави кръстосано субсидиране на газа за топлофикациите за сметка на индустрията

15 септември 2022, 08:02 часа • 1552 прочитания

Tрябва да бъде предотвратени желанието на КЕВР да направи кръстосано субсидиране като насочи евтиният газ към топлофикациите и бита. Затова настоя председателят на АИКБ Васил Велев пред БНТ. 

При бизнеса няма привилегировани потребители, каза Велев и добави, че това, което е сигурно, че трябва служебното правителство да се стреми миксът от газ, който внася „Булгаргаз“ да бъде на по-добри цени. Това е постижимо и натам трябва да бъдат насочени усилията.

Васил Велев уточни, че ако евтиният азерски газ се насочи за октомври месец към топлофикационните дружества, там цената на мегават час за газа ще бъде 60 лева, а за индустрията, цялата преработваща промишленост, за торовете и стъклопроизводството, ще е 335 лв. Това е абсолютно безумие и обрича индустрията на затваряне и ако така продължим, ще изнасяме в други страни, предупреди Велев.

Едно такова дискриминиране и изхвърляне на индустрията само на спот пазара би довело до много рязка загуба на конкурентоспособност. Ще има евтини сметки за парно, няма да има заплати, с които да се платят, подчерта Велев.

Той допълни, че топлофикациите имат много неритмична работа през лятото и зимата, докато индустрията и зиме, и лете употребява едно и също количество газ. Велев се надява идеята на КЕВР да не се реализира, защото е пагубно и абсурдно, такава практика няма никъде по света – навсякъде индустрията ползва по-ниските цени.

Той посочи, че в момента има сбъркан пазар, като особено важни на пазара на електроенергията.

Още: Министър Стоянов: Подготвяме схема за компенсации на бизнеса заради високите цени на природния газ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес