Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Велев: Минималната заплата трябва да бъде с 200 лв. по-ниска

25 септември 2024, 08:10 часа • 505 прочитания

Минималната работна заплата трябва да е адекватна, а у нас тя е всичко друго, но не и адекватна. Тя трябва да е между 670 и 800 лв., а не близо 1100 лв., както се предлага. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Бизнесът да се съобрази с ръста на минималната заплата, последни сме по доходи в ЕС: Говори президентът на КНСБ

По думите му заплатите растат в администрацията. В индустрията ръстът на заплатите е с 11%. „Останалият ръст е механичен – уволняват се неквалифициран кадри“, аргументира се той.

Велев обясни, че този ръст е вреден и даде пример с две големи компании, които са напуснали страната. „Ние приехме тези компании с фанфари. Минималната заплата трябва да се получава от 5-7% от хората – най-ниско квалифицираните. С 20% са намелели завършващите средно образование“, заяви още той.

ОЩЕ: Правителството предлага ново увеличение на минималната заплата от 2025 г.

„В резултат на грешни и неправилно прилагане на минималната работа заплата 45% са получавали еднаква заплата. Със сигурност може да прогнозираме, че догодина половината от хората ще получават еднакви заплати и приравняваме качествения труд“, каза Велев.

Попитан как се решава проблема с липсата на хора, той отговори, че този проблем се решава с качествено образование и разрешаване на хора от трети страни да работят у нас.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес