Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС върна в изходна точка проекта за хранилище за отпадъците на Козлодуй

26 ноември 2013, 22:07 часа • 20142 прочитания

Проектът за изграждане на хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй” на територията на България е върнат от Върховния административен съд (ВАС) в начална фаза.

Петчленен състав на съда отмени решение на МОСВ от 2011 година, което дава зелена светлина на изграждането на хранилището. Строежът трябваше да бъде завършен и хранилището да заработи през 2015 година. Основната причина за решението е, че общественото обсъждане на проекта е било проведено в твърде малък кръг – само с жителите на село Хърлец, където трябва да бъде изградена площадката „Радиана”. Освен това съдиите смятат, че докладът за ОВОС не доказва, че площадката е напълно безопасна. Няма и анализ за смъртността в община Козлодуй.

„Направено е необосновано заключение, че не се очаква кумулативно радиационно въздействие върху околната среда при експлоатация на проектираното съоръжение за погребване на радиоактивни отпадъци и на намиращата се на няколко километра ядрена централа „Козлодуй”. Съдът е констатирал, че в нетехническото резюме не са анализирани статистическите данни за община Козлодуй за 2008 г., които сочат значително по-висок ръст на смъртността на хората в общината вследствие на болестите на кръвообращението и на дихателната система в сравнения със средните стойности за страната. Не е отчетен големият обем на съхраняваните отпадъци, което усилва радиологичното въздействие“, пише в съдебното решение.

В момента отпадъците от АЕЦ „Козлодуй” се събират от Държавно предприятие радиоактивни отпадъци (ДПРАО) – става въпрос за ниско и среднорадиоактивни отпадъци. Високорадиоактивните се изнасят за Русия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес