Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вариант за тока от американските централи - по-ниска цена за по-дълъг договор

29 май 2014, 14:17 часа • 19238 прочитания

Буквално минути преди ДКЕВР официално да поиска преговори с американските централи "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1", икономистът Калоян Стайков даде коментар за тези договори конкретно и за енергийния ни сектор като цяло пред Actualno.com.

Стайков коментира, че възможностите да се предоговорят тези контракти са много. Например може да се преговаря за намаление на цената за сметка на продъжителността на контракта. Може да се договори и дерогация от европейските правила за държавна помощ т.е. ЕК да не ни наказва за евентуална държавна помощ към тези предприятия и част от задълженията да се поемат от бюджета. За целта обаче е необходимо да е кристално ясно какви са правилата на ЕС в тази сфера, за да не рискуваме европейско наказание и глоби.

Експертът говори и за идеите на Стойнев относно бъдещата ни енергийна стратегия. Не може първа точка в нея да е либерализацията на пазара, когато имаме неработещ енергиен сектор със стотици милиони левове некомпенсирани загуби. Първото, което трябва да е предвиди в една енергийна стратегия, е да се балансира секторът, категоричен е Стайков. И това минава в краткосрочен аспект през поскъпване на тока, а в дългосрочен – през предоговаряне на договорите с американските централи и за зелена енергия.

Отделно по енергийната стратегия, която според Стойнев най-късно до месец ще стане публична, трябва да е ясно, че ключовите енергийни компании, които трябва да се стабилизират на първо място, са Енергийният системен оператор (ЕСО) и трите електроразпределителни дружества. Не може да се говори за стабилизиране на БЕХ и НЕК на първо място, защото как те ще продължат да съществуват, ако частните компании фалират, попита задочно Стайков.

Пълният коментар на Калоян Стайков прочетете в Expert.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес