Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валери Димитров отвърна: Осман Октай говори глупости

02 ноември 2014, 09:37 часа • 17537 прочитания

Успях да чуя глупостта, която Осман Октай изтърси по Нова телевизия. Това каза доста разгневен бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Законопроектът беше внесен в част от предизборната програма на НДСВ, разказа бившият шеф на Сметната палата. Манипулативно Октай изнесе една стенограма от комисия. В пленарна зала обаче има стенограма, в която може да се прочетат всички аргументи за махането на този член в Наказателния кодекс.

Аргументите са, че това е глупав текст в Наказателния кодекс, който блокираше кредитирането. Заради него банкерите не смееха да кредитират необезпечено. Този законопроект беше подкрепен от цялата банкова общност, посочи Димитров. Банките кредитират необезпечено по кредитни карти – въвеждането на наказателна отговорност ще блокира голяма част от бизнеса, добави бившият шеф на Сметната палата. Това е все едно банкер, издал кредитна карта, да носи наказателна отговорност, защото вие не можете да си върнете заема, поясни и гостуващият в Нова телевизия червен депутат Георги Кадиев.

Вие знаете ли в други държави да има такава наказателна отговорност – няма, това ще ви кажа. Попитайте и банките дали са съгласни да се върне този член в Наказателния кодекс, добави той.

Не ме интересува кой какво казва за мен. Премахването на наказателна отговорност за необезпеченето кредитиране беше изключително полезно, завърши проф. Димитров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес