Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В миналия век: В "Български пощи" не може да се плати с карта

09 април 2024, 07:20 часа • 69 прочитания

"Български пощи" упорито стои в миналия век. В държавните пощенски станции няма ПОС терминали. Това става ясно от отговор на ресорния министър Георги Гвоздейков на въпрос от депутата Димо Дренчев от "Възраждане". Народният представител пита министъра колко от офисите на "Български пощи" не са снабдени с ПОС устройства и в какви срокове се предвижда те да бъдат оборудвани.

ОЩЕ: Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Отговорът

Отговорът е изненадващ и потресаващ - на този етап никъде в мрежата на държавното предприятие няма терминали и затова там човек няма как да си плати тока, водата или данъците например с дебитна карта, пише в. "Сега".

Гвоздейков обяснява на Дренчев, че за поставянето на собствени ПОС устройства е "необходима регистрация като платежна институция и получаване на съответен лиценз от БНБ". И тъй като "Български пощи“ не разполага с такъв лиценз, не можело да ползва самостоятелно услугата "Плащане чрез ПОС терминал".

ОЩЕ: Проектът на ПП за развитие на „Български пощи“ е пред провал

Затова държавното дружество било провело редица среща с банки, за да обсъди условията за инсталиране и ползване на техни ПОС терминални устройства в пощенските станции. Но до подписване на договор така и не се е стигнало, посочва министърът. "Търсенето продължава", добавя Гвоздейков.

Зад тези "експертни" обяснения се крие съвсем прозаичен и прост отговор - "Български пощи" не се обзавежда с ПОС устройства, защото не иска да плаща такси и комисиони. Още през 2020 г. от държавната фирма казват: "Няма терминали, защото условията, предложени ни от банките са много неизгодни за нас. В този момент не можем да си позволим да инсталираме такива".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес