Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В ход са законодателни промени, улесняващи наемането на чужденци

11 март 2020, 18:22 часа • 1904 прочитания

В ход е обсъждане на промени в Закона за чужденците, с които се въвеждат улеснения за наемане на чужденци. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред депутатите от комисията по Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Темата повдигна депутатът от ГЕРБ Юлиян Папашимов, позовавайки се на сигнали от работодатели от Пловдивска област за недостиг на работна ръка и трудности в наемането на чужденци. С предлаганите промени в Закона за чужденците, по думите на Сачева, се предвижда обслужване на едно гише и единна процедура за достъп до пазара на труда.

Промените касаят и сезонните работници, отбеляза тя. "Предвижда се единно разрешение за пребиваване и работа и в случаи на преместване при вътрешнокорпоративен трансфер, това единно гише да е в поделенията на МВР, т.е. в дирекция „Миграция“ да е точката, в която ще се подават документи", посочи още Сачева.

Тя увери, че се предвиждат облекчения. "Предложено е отпадане на предварителното проучване на пазара, предложили сме и премахване на таксата, която към момента работодателите внасят в Агенцията по заетостта и във връзка с предоставяне на решение за достъп до пазара на труда на граждани от трети страни", заяви Сачева.

Същевременно, допълни министърът - продължаваме да идентифицираме потенциални партньори и да водим двустранни преговори по отношение на регулиране на трудовата миграция с трети държави. "В момента сме в начална фаза на преговори с Украйна и Беларус", съобщи Сачева и добави: "Взет е мандат за преговори с Албания, Азербайджан, Киргистан, Туркменистан, Узбекистан, очакваме потвърждение на интереса от страна на Казахстан, Таджикистан, Монголия и Северна Македония".

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес