Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В ЧЕЗ са убедени, че "Инерком" ще е добър собственик

26 февруари 2018, 18:00 часа • 5228 прочитания

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на "Инерком" да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество. Това заяви в интервю за БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова.

Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва.

"Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком", заяви още тя.

Хоракова беше категорична, че сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. "Цялата процедура преминава според българското законодателство и ние не очакваме спиране или връщане на сделката", добави говорителят на ЧЕЗ.

В същото време председателят на Съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева обяви, че няма офшорни фирми, които участват в сделката за ЧЕЗ, нито такива, които да са гаранти по кредити. Тя отново подчерта, че дружеството ще получи финансиране от международна банка. Стоева е уверена, че сделката ще бъде финализирана. 

"Инерком-България", което е създадено през септември миналата година специално за участие в процедурата по придобиване на акциите на дружеството от групата на „ЧЕЗ-България", не е проверявано по повод на сключване на договора от български институции, проверяващи или контролни органи. Към настоящия момент не са ни уведомили кой започва проверка и какво иска да проверява", каза тя.

"Обичайна практика е да се залагат акции на дружеството-купувач", категорична е Стоева и подчерта: "Няма законова възможност да бъдат залагани активи на дружеството, които придобиваме".

"Това, което придобиваме, са работещи дружества, които не финансират оперативните си разходи с кредити. Това са дружества, които имат потенциал да плащат месечните си оперативни разходи. Притеснението за промяна на контрола е неоснователно, защото промяната е само в собствеността върху акциите. Оперативно дружествата остават незасегнати", коментира Стоева и каза също, че инвестициите са ги предвидили в бизнес плановете си и знаят откъде да ги финансират.

"Ще разчитаме на екипа на ЧЕЗ, които са хора-специалисти с доказан професионализъм и опит. Уверявам ви, че клиентите няма да усетят промяна. Ако усетят някаква промяна, тя ще е само за добро", заяви Милена Стоева. Тя добави, че са притеснени от политическото говорене по темата и се чувстват използвани.

Милена Стоева посочи, че не може да конкретизира клаузите на договора, защото той е строго конфиденциален.

"Процедурата на самия преговорен процес преди сключването на договора за покупко-продажба на акции е водена по чешкото законодателство, по правото на чешката държава. Самият договор е сключен по английското право. Процедурата понастоящем след сключване на договора, получаване на разрешението от КЗК и финализирането на сделката е по българското право. Няма разминаване във всичко казано до момента. Договорът ще се изпълнява по английското право, т.е. ако някоя от двете страни наруши договора, тогава отговорността е по английското право", коментира още тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес