Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В БНБ трябва да се носи колективна отговорност за КТБ

23 април 2015, 15:38 часа • 8282 прочитания

В БНБ трябва да се носи колективна отговорност за случая КТБ. Това обясни Жан-Мари Деманж, ръководител регионална икономическа служба на Франция в България по време на време на третата годишна конференция на "Кофас" на тема "Управление на риска". Деманж коментира, че при разглеждането на ситуацията с изпадналата в несъстоятелност банка е открил редица проблеми. По думите му е имало проблем с неефективния банков надзор, неефективно е било управлението на кризата в банковата система, както и имало проблем с надзора над управителния съвет на БНБ. 

При случая КТБ БНБ е трябвало да действа светкавично, каза още Деманж.

По думите на Деманж е трябвало преди това Българската народна банка да обърне внимание, че необложените кредити в БНБ са малко и че лихвата е твърде висока. Според него също така бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев не е трябвало да бъде единствената изкупителна жертва. Нужно е да се търси колективна отговорност, смята Деманж.

"Трябва да се възстанови доверието в българската банкова система", каза още Жан-Мари Деманж. Според него е необходимо да се подобри управлението и надзора в банковата система. По думите му трябва да се въде програмата за оценка на банковата стабилност, която оценява дали решенията на централната банка са ефективни.

"Надзорът трябва да се подобри, както и управлението на централната банка", повтори Деманж.

Припомняме, че вчера съдът обяви КТБ в несъстоятелност с дата 6 ноември 2014 г., след което беше вписана в Търговския регистър.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес