Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария ще внася руски петрол през Украйна на собствен риск

22 август 2024, 16:26 часа • 2861 прочитания

Унгарската петролна и газова компания MOL е в заключителна фаза на преговори за осигуряване на суров руски петрол. Това съобщи служител на унгарското правителство, цитиран от Ройтерс.

Необходимостта от постигане на ново споразумение се дължи на забраната от страна на Украйна за транспортиране на петрол от "Лукойл" през нейната територия.

По-скъп петрол

Очаква се новото споразумение да бъде по-скъпо за MOL от това, което беше в сила преди забраната на Киев. Унгарската петролна компания ще поеме финансовия риск от транспортирането на руския суров петрол, преминаващ през Украйна, заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Още: Петер Сиярто: Енергийните доставки за Унгария са сигурни

Той допълни, че Унгария се надява решението да действа поне до края на войната, без да уточнява кога може да се случи.

"Въпреки че преносът (на петрол) ще бъде по-скъп и MOL ще поеме риска за транспортиране от руско-украинската граница, има правна рамка, която да осигури дългосрочно решение", каза Гуляс.

По думите му унгарската петролна компания ще стане законен собственик на петрола на украинско-руската граница и ще поеме риска от преминаването му през страната, която е във война с Русия от февруари 2022 г. Според оценките на правителството това би означавало допълнително застрахователна цена от 1,5 долара на барел за MOL.

Гуляс заяви, че се очаква преговорите да приключат в началото на есента, без да даде по-конкретна времева рамка.

Руският износител на петрол "Лукойл" получи забрана от Киев в края на юни да използва тръбопровода "Дружба", който минава през територията на Украйна, частично снабдявайки рафинериите на Унгария и Словакия. Двете страни, които са без излаз на море, предупредиха за възможен недостиг на гориво от септември, освен ако не бъде намерено решение.

Още: Негласно от Брюксел за спрения петрол на "Лукойл" за Унгария и Словакия: Каквото сееш, това ще пожънеш

Унгария поддържа "прагматични отношения с Москва", според официалната позиция на страната, след инвазията на Русия в Украйна. Това създава напрежение с други страни от Европейския съюз, които заемат по-твърда позиция спрямо Москва и искат пълен отказ от руски газ и петрол.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес